Polski przemysł powtarza scenariusze z zachodu

10.12.2018 portal Magazyn Przemysłowy opublikował artykuł dotyczący sytuacji w Polskim przemyśle. W ostatnich latach polski jak i europejski przemysł dynamicznie się rozwija. Dwa pierwsze kwartały bieżącego roku były dla polskiego przemysłu korzystne. W marcu 2018 r. PMI wynosiło 53,70 pkt. Na początku czerwca indeks wzrósł do 54,20 pkt.

Branża przemysłowa korzystała z trendu wzrostu gospodarczego, który zgodnie z prawami ekonomii, przeistacza się obecnie w okres lekkiego spowolnienia. Sytuacja w gospodarce ma zawsze charakter sinusoidalny – tam gdzie notujemy wzrost, wkrótce będziemy musieli zanotować spadek. I takie chwilowe wyhamowanie spotykamy obecnie na naszym rodzimym rynku – jednak w dłuższej perspektywie czasu, możemy spodziewać się utrzymanie trendu wzrostowego”– uważa Leszek Jurasz, prezes zarządu Mangata Holding.

Najprawdopodobniej nastąpi kolejny okres spowolnienia koniunktury. Potwierdza to październikowe PMI wynoszące 50,4 pkt. Według Leszka Jurasza zarządzającego Holdingiem MANGATA nie jest to jednak powód do nadmiernych obaw. Analizując historię cykli gospodarczych można spodziewać się, że obecny stan rzeczy potrwa do II kwartału 2019 r. Natomiast kolejne miesiące powinny upłynąć pod znakiem ponownego rozwoju branży przemysłowej.

Więcej na: https://www.magazynprzemyslowy.pl/aktualnosci/Polski-przemysl-powtarza-scenariusze-z-Zachodu,11572,1